Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ψυχική υγεία και ευεξία



Η καλή ψυχική υγεία και η ευεξία είναι δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και καθίστανται ολοένα σημαντικότερες για την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική ανάπτυξη. Μέσω του δεύτερου προγράμματος της ΕΕ για την υγεία (2008-2013), η Ευρώπη υποστηρίζει έργα που μειώνουν το άχθος των ψυχικών ασθενειών και προάγουν την ψυχική υγεία. 



Οι νευροψυχιατρικές διαταραχές είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία ετών ζωής σε συνθήκες αναπηρίας (DALY) στην Ευρώπη. 27% του ενήλικου πληθυσμού (18-65) στην ΕΕ έχει παρουσιάσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή μέσα στο προηγούμενο έτος. Η κατάθλιψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις κύριες αιτίες του άχθους των ασθενειών σε κάθε χώρα της ΕΕ. Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν επίσης σημαντικό άχθος για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις υπηρεσίες υγείας, και τροχοπέδη στην οικονομική παραγωγικότητα. Μεγάλο μέρος των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, ωστόσο, δεν λαμβάνει θεραπεία.
Η επιστημονική κατανόηση των αιτιών των ψυχικών ασθενειών και των μεθόδων προαγωγής της υγείας, πρόληψης και θεραπείας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στην ευρωπαϊκή συνεργασία και την από κοινού αξιοποίηση συνόλων δεδομένων, και οι επαγγελματίες της υγείας εργάζονται για να εφαρμόσουν τις γνώσεις αυτές στην περίθαλψη των ασθενών.
Ο εντοπισμός ψυχικών διαταραχών σε νέους και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του άχθους των ασθενειών μακροπρόθεσμα. Οι χώροι εργασίας αποτελούν ένα ακόμα βασικό περιβάλλον ανάληψης δράσης. Οι επαγγελματίες της υγείας αναζητούν τρόπους αξιοποίησης της δύναμης των νέων επιγραμμικών και κινητών τεχνολογιών, οι οποίες αποτελούν ήδη αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής των νέων, προκειμένου να διευκολύνεται η απαιτούμενη αλλαγή συμπεριφοράς κατά την ψυχολογική παρέμβαση.

Περισσότερα στο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/chafea/documents/health/hp-infosheets/mental_health_informationsheet_el.pdf 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου